Orkán Kirill zasáhl také Žichovice.

23.01.2007, 14:28, Miloslav Sova

Zlámané stromy v zámeckém parkuV noci ze čtvrtka na pátek se přehnal nad územím celé republiky orkán, který v sousedních státech pojmenovali Kirill. Nejhorší byla první noc ze čtvrtka na pátek, velmi silný vítr však na celém uzemí republiky páchal škody až do neděle. Orkán dosáhl největší rychlosti na vrcholu Sněžky, kde v nárazech překročil hranici 216 km/h (60 m/s). V celé republice bylo nahlášeno 18 tisíc pojistných událostí ze škodou vyšší než 300 milionů Kč. Orkán si bohužel vyžádal v ČR také 4 lidské oběti a v celé Evropě připravil o život celkem 45 lidí.

Po první noci se ocitlo 27% odběratelů společnosti ČEZ bez elektrické energie což představuje víc než 1 milion domácností. Dlouhý výpadek proudu postihl také naší obec. Největší škody však zaznamenali lesy České republiky, které v celé historii firmy nezaznamenali větší kalamitu než jakou způsobil právě Kirill. Vyvráceno a polámáno bylo přes 5 milionů krychlových metrů dřeva což představuje víc než 70% celkové ročního objemu těžby (přepočteno na peníze víc než 6 miliard Kč).

Střecha obecního úřadu nápor větru nevydrželaV době největšího náporu orkánu jsem pobýval pracovně v obci Strážný na Vimpersku, takže bezprostřední dojmy nemám (obec Strážný byla čtvrteční noc zcela odřízlá od zbytku světa a elektrika zde nefungovala až do nedělního odpoledne). V Žichovicích snad největší škody utrpěl zámecký park, kde nápor větru nevydrželo hned několik statných stromů a na zámku ulétlo také několik tašek z nedávno opravené střechy. Další nepřehlédnutelnou škodu utrpěla plechová střecha obecního úřadu, která prakticky celá popolétla o několik metrů dál na zem a bude muset být nahrazena novou.

Prakticky každá starší střecha na rodinných domech utrpěla větší či menší poškození, naštěstí se většinou jednalo o pár spadlých tašek, několik hřebenáčů nebo ohnuté antény. V porovnání s jinými obcemi západočeského a zejména jihočeského kraje (např. městečko Volary), přežili Žichovice zatím největší orkán za posledních několik desítek let relativně v pořádku a bez větších materiálních škod.

Více fotek naleznete v naší fotogalerii

 
« Zpět


Diskuse: "Orkán Kirill zasáhl také Žichovice."
Datum: Jméno: Komentář:
- Žádné komentáře -
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře