Když staré fotky začnou mluvit – Konstantin Krejčí zkoušený podkovář

10.06.2011, 17:50, Miloslav Sova

Kovárna Konstantina KrejčíhoOd posledního dílu našeho seriálu „Když staré fotky začnou mluvit“ už uběhlo několik měsíců a mě se bohužel dlouho nedařilo nashromáždit dostatečný počet historických fotografií pro jeho další pokračování. Ačkoliv historické fotky z oblasti Žichovic vzbudili u čtenářů mimořádný zájem, materiály nás překvapivě zásobují obvykle rodáci, kteří už v Žichovicích nebydlí nebo nadšení sběratelé z blízkého okolí naší obce.


 

Dnešní várka historických fotek pochází z předválečného období a zaslal nám jí pan Jiří Novák z Ostružna. Jedná se o fotografie bývalé kovárny a domu č.p. 10 (původní panská hospoda), kterému jsme věnovali celý článek již koncem roku 2008. Kovárna už na svém místě dávno nestojí, zůstala pouze stará lípa, jako připomínka dávných časů. Z domu č.p. 10 na st. 51/1, který ve své původní podobě přežil téměř 300 let zůstala jen těžko opravitelná ruina, přitom první zmínka o panské hospodě pochází už z roku 1674, kdy podle gruntovních knih patřila jistému Adamovi Vokatému.

 

Všechny dnešní fotografie pochází z předválečného období, mezi lety 1920-1930. V té době v domě č.p. 10 bydlel kovář Konstantin Krejčí a svojí živnost provozoval v malé kovárně naproti svému domu. Na štíte je vidět tabulka Konst Krejčí zkoušený podkovář.

 

Kováři se v té době stále živili především výrobou nářadí pro domácnost a hospodářství. Kováři kteří chtěli i podkovávat (kovali se koně i krávy) však museli složit speciální zkoušku. Až potom si mohli na kovárnu pověsit ceduli s nápisem „Kovář a zkoušený podkovář“.

 

Aby byly fotografie poutavější, u prvních 3 fotografií zveřejňujeme snímky nafocené ze stejného místa dnes, máte tak možnost porovnat jak se místo změnilo za posledních 90 let. Následovníkem Konstantina byl jeho syn Oldřich, který svou živnost v kovárně provozoval, ještě několik let po druhé světové válce. V období kolektivizace začal pracovat v místním JZD (založeno v roce 1952), a následně se přestěhoval i z domu č.p. 10.

 

Na druhém snímku je zadní pohled na kovárnu, v pozadí chalupa paní Míčkové. Právě chalupa paní Míčkové na fotce ještě není připojená na elektrickou rozvodnou síť, přitom elektrifikace Žichovic probíhala dříve než v okolních obcích. Elektrika byla dodávána do Žichovic z elektrárny v Rábském mlýně již pár let před válkou panem Jiráskem (např. elektrifikace sousedních Hydčic byla ukončena až v roce 1947).

 

Na třetím snímku je patrná ještě stará dřevěná došková střecha na bývalé panské hospodě a máme možnost nahlédnout do dvorku domu č.p 12, který v současné době využívají k rekreaci manželé Surmanovi z Plzně.

 

 

Další fotografií zatím stále čeká na odhalení své minulosti. S jistotou pouze víme, že dřevěnice na fotce skutečné stála v Žichovicích nebo v jejich blízkém okolí, co potvrzuje i ručně psaný popisek na zadní straně pohlednice. Romantickou chalupu na břehu Otavy by mohli pomoci identifikovat především rybáři. Na zadní straně pohlednice je původní popisek Otava a těžko čitelní lokality Gálečov.

 

A to je pro dnešek bohužel vše. Pokud vás dnešní krátké povídání zaujalo a máte někde u babičky krabici plnou starých fotek s tématikou Žichovice a okolí, budeme rádi, když se o jejich digitální podobu podělíte s ostatními čtenáři. Jakékoliv historické fotografie, nebo zajímavé dokumenty můžete posílat na adresu miloslav.sova@internetprovsechny.cz .
 

 
 

Související články

 

Když staré fotky začnou mluvit aneb žichovická historie ve fotografiích

Poznáváte? V tom případě gratulujeme, zřejmě patříte k předválečné generaci :-)Každý z nás alespoň jednou ve svém dětství narazil na krabici či album plné starých zažloutlých rodinných fotografií. Dlouhé hodiny vyzvídal od svých prarodičů na koho nebo na co zrovna kouká, nebo jaké to v té dávné době vlastně bylo. Část žichovické historie asi nenávratně zmizela díky ztracené kronice, ale s pomocí historických fotografií a vyprávění našich starších spoluobčanů je možné ztracenou mozaiku opět začít skládat.

 

Žichovice - když staré fotky začnou mluvit – díl druhý.

Jedna z podob Žichovického zámku ...Už ve chvíli kdy jsem psal první článek na téma „žichovická historie ve fotografiích“ jsem tušil, že z jednoho článku nakonec bude celý seriál. Během podzimu se mi podařilo shromáždit dalších cca. 40 fotografií a mile mě překvapila i reakce paní Jany Černé z Prahy, která mě hned po přečtení článku kontaktovala a do e-mailu přiložila pár hezkých snímků. Velmi cenné fotografie mi i s podrobným výkladem poskytla známá žichovická rodačka paní Marie Černá.

 

Žichovice - když staré fotky začnou mluvit – díl třetí. (AKTUALIZOVÁNO!)

Netradiční pohled na Žichovický zámekLetošní dlouhá zima nám snad konečně dala zbohem a nám se podařilo konečně nasbírat dostatečný počet historických snímků, abychom mohli pokračovat v našem seriálu. Paradoxně nejvíce ohlasů i materiálů máme od lidí, kteří již v Žichovicích nežijí, ale mají k naší obci vztah prostřednictvím svých rodičů a prarodičů. V dnešním díle mám pro vás připravenou zatím nestarší fotografii Žichovického zámku a také pár snímků, u kterých bychom uvítali pomoc při upřesnění místa a roku, kde byly fotografie pořízené.

 

Žichovice – hospoda panská, zápis z gruntovních knih.

Tak kde vlastně sídlila hospoda na panské? Bylo to zde?

V gruntovní knize obce Žichovice je uveden zápis o „krčmě Žichovské“, které později bylo přiděleno číslo popisné 10. Tato hospoda podle starých knih gruntovních patřila v roce 1674 jistému Adamovi Vokatému, který na hospodě po mnoho let pozůstával a ke stáru ji postoupil synu svému Jakubovi.

 

Žichovice na starých mapách

Císařské otiskyZhruba před měsícem se na mě obrátil pan Michael Švec příležitostný publicista a velký nadšenec věnující se studiu starých dokumentů s žádostí o spolupráci při propagaci stránek věnujících se méně známým koutům naší části Šumavy. Při té příležitosti jsem od něj dostal tip na opravdu zajímavé historické vojenské mapy v kterých samozřejmě nechybí ani naše obec Žichovice (centrum na tu dobu významného žichovického panství).

 
« Zpět


Diskuse: "Když staré fotky začnou mluvit – Konstantin Krejčí zkoušený podkovář"
Datum: Jméno: Komentář:
- Žádné komentáře -
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře