Díl. č. 1

14.03.2008, 16:45, Miloslav Sova

Poznáváte? V tom případě gratulujeme, zřejmě patříte k předválečné generaci :-)Každý z nás alespoň jednou ve svém dětství narazil na krabici či album plné starých zažloutlých rodinných fotografií. Dlouhé hodiny vyzvídal od svých prarodičů na koho nebo na co zrovna kouká, nebo jaké to v té dávné době vlastně bylo. Část žichovické historie asi nenávratně zmizela díky ztracené kronice, ale s pomocí historických fotografií a vyprávění našich starších spoluobčanů je možné ztracenou mozaiku opět začít skládat.
Když se mi do rukou dostala první fotka z roku 1929 okamžitě mi problesklo hlavou, že téměř v každé domácnosti starousedlíků se najde nějaká ta stará fotka, kde je zaznamenán kus naší historie. Proto jsem v průběhu léta oslovil pár „starousedlíků“ a odezva byla téměř okamžitá.

Žichovické nádraží v roce 1929Dnes si představíme pár nejhezčích kousků z archivu paní Stádníkové, Řáhové a pana Bublíka. Cenným zdrojem informací byla i firemní prezentace pana Klementa jehož vápenka kdysi Žichovice proslavila. A archivem rodiny Klementů bych dnes také rád začal, protože právě z tohoto archivu pochází zatím můj „nejstarší úlovek“ – fotka žichovického nádraží z roku 1929. Na první pohled je patrné, že lidi na snímku očekávají každou chvíli příjezd vlaku a je velká škoda, že z té doby nemáme zatím foto také s historickou lokomotivou. Každopádně nádraží se za posledních 80 let téměř vůbec nezměnilo.

Poslední postavená kruhová pec v ČeskoslovenskuZe stejného roku pochází i další fotka na které je vidět stavba nové vápenné 16-ti komorové kruhové pece tzv. „kruhovka“. Byla to úplně poslední stavba kruhové pece v celém tehdejším Československu.
Žichovický závod v roku 1937Z doby kdy v Žichovicích působila firma K.Klement pochází i tato fotografie. Je to pohled na žichovický závod z roku 1937. Historie této továrny na vápno, mramorové drtě a umělou omítku je tak bohatá, že jí budeme věnovat speciální článek.



Z válečného období se podařilo získat také další fotografii, tentokrát z archivu paní Stádnikové (rozené. Bláhové). Na fotce jsou zachycené malé „sokolnice“ ze svojí učitelkou ve válečném roce 1941. Podle pomníku padlým vojínům v pozadí jistě poznáte kde je fotka situovaná. Tato fotografie o to zajímavější, že si paní Stádníková vzpomněla na jména 11 devčat  ze 14 na této fotografii – takže již před sebou nemáme 11 bezejmenných tváří, ale část našich čtenářů zde může najít svojí maminku nebo babičku. V první řadě zleva stojí Marie Bláhová (dnes paní Stádníková), hned vedle ní její sestra Božena Bláhová, dále Marie Švehlová, jméno dívenky v popředí bohužel neznáme, pátá zleva je Jiřina Krejčová, jméno 6-té dívenky také neznáme, slečna v bílem baretu je Marie Machová a poslední v první řadě stojí slečna Tichá. V horní řade zleva stojí jako první dívka s příjmením Vaněčková, druhá dívka je pro nás také neznámá, třetí zleva je Blažena Fliegerová, dále Růžena Švehlová a černý baret má na hlavě Jaroslava Bublíková. Žena s šátkem je vedoucí paní Kvíčalová.

Odvod v roce 1947Z období těsně po válce se zachovala fotografie žichovických branců ve chvíli kdy se chystali k odvodu. I zde nám z deseti mužů zůstali utajení dva. V horní řadě zleva pamětníci mohou poznat Jana Vyšehrada, vedle něj stojí František Paul, mladík uprostřed je pro nás zatím neznámý, jako předposlední stojí v horní řadě František Mach a vedle něj Matěj Schaffhauser (později Pěšťák). V první řade zleva nám jméno prvního mladíka zůstalo utajeno, druhý zleva stojí Josef Musil, hned vedle něj tehdejší starosta Václav Bernard, který chodil s mládenci k odvodu, následuje Josef Míčka a poslední je Jan Kohout. Fotografie by měla pocházet z roku 1947.

Žně 1962Zatím poslední fotografie u které se nám podařilo identifikovat všechny zúčastněné pochází z roku 1962. Alois Brejcha a Karel Bláha si při těžké práci v průběhu žní našli chvilku pro zapózování před objektivem fotoaparátu.

Další fotografie bude starousedlíkům již jistě dobře známá, jelikož se jedná o Tento pohled je starousedlíkům jistě dobře známýpohlednici a jistě se konkrétně tento exemplář ještě v nějaké žichovické domácnosti najde. Na pohlednici je vidět ještě starý Národní Výbor a také chalupa u Maršíků (obě stavby dnes už v Žichovicích nenajdete). Úplně vlevo je vidět kousek střechy chalupy slavného rybáře Matěje Hlavsy (dnes v ní najdete pana Krejčího).

Barborka z konce padesátých let.Poněkud starší je tato fotografie pocházející z konce padesátých let. Na první pohled připomíná zimní obrázky Josefa Lady, ale zřejmě každý z vás pozná, že se jedná o stavení které dnes nese název Barborka a stojí uprostřed obce u kamenného mostu. První chaloupka v levé části fotografie je dnešní domek paní Míčkové, v pravém horním rohu vykukuje část bývalého pekařství Ludvíka Vejvody (dnes zde najdete autora tohoto článku).

Historická fotografie zámkuDnešní článek bych rád zakončil fotografií, která zde nemůže chybět. Žichovický zámek je významnou dominantou naší obce. Překvapivě však vůbec nebylo snadné sehnat nějakou hodně starou fotografii, aby si pamětníci mohli zavzpomínat jak zámek vypadal kdysi a porovnat s tím jak vypadá dnes. V porovnání s touto fotografií nám zámek do dnešní doby poněkud zeštíhlel. Boční a také čelní přístavbu zde již dnes nenajdete, bohužel přesně datovat tuto fotografii se nám nepodařilo.

Pokud si při čtení tohoto článku nebo při prohlížení celé historické fotogalerie vzpomenete, že máte doma také nějaké staré fotografie a chcete se o ně podělit s ostatními čtenáři, stačí když nás kontaktujete e-mailem nebo telefonicky. Pokud máte pocit, že jsou některé informace o výše zveřejněných fotografiích nepřesné, nebo neúplné budeme rovněž rádi, když nám informace doplníte - třeba rovnou v diskuzi pod článkem.
 
« Zpět


Diskuse: "Díl. č. 1"
Datum: Jméno: Komentář:
- Žádné komentáře -
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře