Ze staré kroniky díl II : Panství Žichovice, jeho obyvatelé, živnosti a pamětihodné události.

02.05.2007, 05:26, Miloslav Sova

Tak plyne čas v Žichovicích ... foto. Petr SchwarzPanství Žichovice, fideokomis (od. roku 1716) jest v deskách zemských v hlavní knize S. Tom VI. zapsáno. Má pozemsky v katastrální obci žichovické (408 jiter 1153 □ sáhy), bilenické, budějické, cimické, čepické, damětické, domorazské, dražovické, frimburské, nezamyslické a rozsedské (okr. sušického) ; pak v rábské (okr. horažďovického); v jemnické (okr. strakonického); soběšické, stradalské, věštínské a zalužské (okr. kašpersko-horského).

V celku má veškero panství žichovické 5358 jiter 1114  □ sáhů pozemků. Dvorů poplužních má 15 a to v okrese sušickém: Žichovice, Budějice, Frimburk, Damětice, Domoraz, Bilenice, Žihobec, Bešetín a Dražovice; v okr. horažďovickém: Rábí a Kejnice; v okr. kašperskohorském: Soběšice, Věštín, Zaluží a Strádaly. Všechny poplužné dvory jsou pronajaty.

Až do roku 1848 patřila jsem mimo jmenovaná místa ještě jiná – a nade všemi se až do roku 1850 pravomocnost v Žichovicích vykonávala a to: Čepice, 2 čísla z Kadešic, 1 č. z Bálovníka (připadly pak k okresu sušickému); Bojanovice, 4 čísla vesnice Karlovce (k okr. horažďovskému) ; Pohorsko, Dajíc, Šimanov, Strašín, Nezdice, Ždánov, Ostružno, 3 čísla vesnice Malče (k okr. kašperskohorskému) a Nová Veska (připadla k okresu volyňskému).

V Žichovicích je zámek se zahradou, pivovar (na 40 hl), poplužní dvůr, vinopalna a mlýn. Zámek je starobylý, na schodech k bývalému úřadu vedoucích zazděn je kamenný (tesaný) obraz Pána Ježíše na kříži, který někdy nad branou hradu rábského býval.

Obec Žichovice:

Obec Žichovice je samostatná místní obec se sídlem starosty. Rozkládá se na pravém břehu Žichovického (zvaného též Nezdickým) potoka, zámek je na levém břehu, část Žichovic při levém břehu pravého ramene Otavy nazývá se Lazná a má 11 stavení obydelných a 68 obyvatelů.

Obyvatelé:

Celkem mají Žichovice 68 stavení obydelných a 566 obyvatelů a to 264 mužského a 302 ženského pohlaví. Dle náboženství je 549 katolíků a 17 židů, dle obcovacího jazyka 551 Čechů a 15 Němců (dle sčítaní z roku 1890). Ježto však nýní rodina p. správce Brabka (bratra českého spisovatele F. Brábka) do Hořákova se odstěhovala, zbývá tu jen jedna rodina německá (4 osoby), která však do Žichovic příslušna není.

Živnosti:
a) polní hospodářství:
Hlavním zaměstnáním obyvatelstva je polní hospodářství. I řemeslníci, skoro všichni pole po většině najatá vzdělávají. Sedláků jest tu osm, 1 polodvorník, 3 velcí chalupníci a ostatní domkáři. Zahradník je tu jeden.

Šachtová vápenná pec - schémab) řemesla a obchod: V Žichovicích jsou 3 kramáři (1 je zároveň pekařem), v obchodníci střižným zbožím, 1 prodavač tabáku, 2 hostinští (1 je zároveň řezníkem), 1 sládek, 2 pekaři, 1 vinopal (dílovedoucí), 1 bednář, 1 mlynář, 2 kováři, 2 krejčí, 1 obuvník, 1 kolář, 1 tkadlec, 2 tesařští a 5 zednických tovaryšů. Větších průmyslových závodů zde není. Prahorní vápenec v mladší rule uložený, skládá zde a v okolí mohutné lože. Proto jsou zde vápenné lomy. Vápenné peci však na žichovické půdě není. Nejbližší p. Klementa náleží již k Čepicům, jiná jest v Hyčicích.

Obchodu napomáhá tu hlavně stanice příční dráhy: Žichovice – Rábí, na půdě čepické ležící. Mimo to je zde pošta. Silnice okresní vede od Sušice přes Dovrším, Čepice, Žichovice k Nezamyslicím a dále do Strakonic, potom ze Žichovic k Žihobcům a Kašperským Horám; jiná do Rábí. Daní se platí 2013 zl.

Pamětihodné události:

Neštěstí udeřením blesku.

R. 1855., v neděli před Andělem Strážcem odpoledne uděřil blesk v hostinci č. 20 do kuželníku a zabil 3 osoby, mezi nimiž byl syn hostinského Karel Luhan, jenž v brzku měl míti svadbu, 12 osob bylo omráčeno, také nynější pan starosta Jan Mareš. O tom případě tiskly se jarmareční písničky, v nichž se uvádělo, že prý se společnost při bouřce rouhala, což však pravda nebylo.

Vysvěcení kaple:

R. 1861 dne 16. června vysvěcena byla kaple sv. Aloise v prostřed vsi stojící, která po 40 let stála nedostavěna.

Založení hasičského spolku:
R. 1889 založen byl v Žichovicích hasičský spolek.

Rozboření mostu:
Povodeň v roce  1890 poškodila také Karlův most Zdroj: Informační server HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY R. 1890 při velké povodni, kdy i Karlův most v Praze pobořen byl, rozvodnil se potok Nezdický a zbořil polovici mostu kamenného k zámku vedoucího, kterážto je nyní dřevěná. Při velké vodě dne 4 října. 1894 byly při témž mostě zděné pilíře porouchány.

Požár: R. 1894 dne 5. června vyhořela tři čísla (čís. 23; 24 a 25)

Dodatek: Zvláštní jména pozemků.

Pozemky mají následující jména: Za zahradou, za zámkem, místní plac (na vrchpoli), nad Žiláčkovic, na Hradci, na Toulavce, v Horách, na Hnilici, nad Kovárnou, nad Luhy, nad řekou, nad Kunši – dle katastrální mapy. Mimo tyto názvy říká se ještě : ve strži, na společné, na oudolnici, za Karasovic, v olších, na rovině, Kněžský les (část patří k nezamyslické faře), Kostnín, na Homoli.

 
« Zpět


Diskuse: "Ze staré kroniky díl II : Panství Žichovice, jeho obyvatelé, živnosti a pamětihodné události."
Datum: Jméno: Komentář:
- Žádné komentáře -
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře