Vychází kniha "Liškova Žichovická škola muškařů a Liškovy dopisy"

14.12.2008, 14:12, Petra Hoblová

V předvánoční době vydává nakladatelství Grayling & Trout Publishing z Českých Budějovic vzpomínkovou publikaci Prof. Václava Dyka na samé počátky muškaření u nás v době před 75 – 100 lety. Ústřední postavou je nestor našeho sportu Karel Liška, který si na dlouhou dobu pronajal řeku Otavu v Žichovicích, kde lovil se svými přáteli a společně si o tom vedli záznamy v rybářské kronice, která tvoří stěžejní část této publikace.


Vzpomínková knížka o Karlu Liškovi a žichovické Otavě vyšla poprvé před dvaceti lety a vzbudila tehdy opravdový zájem u širší rybářské veřejnosti. Naše druhé vydání je rozšířeno i o Liškovy dopisy, které publikoval Prof. V. Dyk samostatně v roce 1940. Nová kniha má 192 stran a je doplněna kresbami Ing. arch. S. Dykové a dobovými i současnými fotografiemi.
Doporučená cena je 160 Kč, sleva pro obchodní partnery činí 30% plus DPH 9%
Knihu je možno objednat na adrese: karel-k@post.cz

 

____________________________________________________________

 

V krátkém rozhovoru Vám představujeme RNDr. Karla Křivance, který se o znovuvydání knihy zasloužil. Mimo jiné se taky finančně spolupodílel na zhotovení a umístění pamětní desky na Karla Lišku na bývalou hájenku v Žichovicích (za hřištěm). Desku financoval Český rybářský svaz a zhotovení nápisu finacoval pan Křivanec. V současné době deska na domku již není, a nový majitel nemá ponětí kam zmizela.

 

Můžete se našim čtenářům představit?


Jmenuji se Karel Křivanec, je mi 61,5 let, bydlím v Českých Budějovicích,více než 30 let jsem se věnoval různým funkcím v Českém rybářském svazu, v posledním čtvrtstoletí se věnuji hlavně muškaření, byl jsem 17 let předsedou závodního odboru muška a mnohokrát jsem působil jako vedoucí českého týmu na mistrovství světa i Evropy.

 

Karel Křivanec muškaří na Vltavě

 

Jak jste se dostal ke Karlu Liškovi? Co pro Vás znamená?


Jako muškař jsem se s Karlem Liškou seznámil prostřednictvím jeho knihy Sportovní chytání pstruhů, kterou vydal vlastním nákladem v roce 1926 a později při přípravě I. vydání knížky prof. Dyka: Liškova žichovická škola muškařů. Karel Liška je pro mne velkým vzorem a snažím se jít v jeho stopách. Napsal jsem dvě odborné knihy: Základy jezerního muškaření a Česká nymfa, která byla přeložena i do angličtiny a němčiny, tuto druhou knihu jsem rovněž vydal vlastním nákladem.

 

Karel Liška

 

 Proč jste knihu znovu vydal?


Karel Liška byl velký člověk a to nejen svou olbřímí postavou, ale hlavně svým vztahem k rybám a vodě, čímž předběhl mnohé současníky a položil u nás základy pro další šíření lovu ryb na umělé mušky, jako jednoho z vrcholů sportovního rybolovu.

 

O čem kniha pojednává


Základem knihy je Liškova rybářska kronika z Žichovic z období let 1912 – 1932 a dále vzpomínky pamětníků na Karla Lišku a hodnocení Otavy a šumavských druhů ryb. Toto druhé vydání je doplněno také o Liškovy dopisy.

 

Navštívil jste někdy Žichovice?

 

V Žichovicích jsem byl mnohokrát, jednou jsem tu byl i pořadatelem Mistrovství ČR v muškaření. Otava je krásná řeka, na kterou se nedá zapomenout.

 

Co byste závěrem vzkázal čtenářům?


Druhé vydání Liškovy školy jsem rovněž vydal vlastním nákladem a proto budu rád, když se bude čtenářům líbit a předem děkuji všem, kteří by mi chtěli nějak pomoci s jejím prodejem, protože to je dnes mnohem obtížnější než vydat knihu.

 

Děkuji za rozhovor.
 


 

 
« Zpět


Diskuse: "Vychází kniha "Liškova Žichovická škola muškařů a Liškovy dopisy""
Datum: Jméno: Komentář:
- Žádné komentáře -
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře