Pohled do bohaté žichovické historie – panely plné fotografií

16.08.2012, 09:38, Miloslav Sova

V sobotu 18. srpna se bude v naší obci konat již třetí ročník Zámeckých slavností  (program zde) a sdružení Internet pro všechny při té příležitosti nechalo vyrobit a nainstalovat v centru obce 4 informační panely obsahující téměř 100 historických fotografií s tématikou naší obce, jejího společenského a kulturního života.


Fotografie a historické pohlednice jsou rozčleněné do čtyř témat. První informační panel s názvem „Tak plynul čas v Žichovicích“ obsahuje historické fotografie budov a míst, které dnes již neexistují nebo významně změnily svojí tvář. Obyvatelé i návštěvníci Žichovic se tak mohou například podívat na dnes již neexistující kovárnu Konstantina Krejčího, na budovu bývalého národního výboru nebo na chalupu „U Maršíků“. To, že v obci byly téměř 50 let provozovány vápenné pece firmy K.Klement, není žádnou novinkou, ale už jen hrstka pamětníků ví, že v Žichovicích byl také ve své době věhlasný Vodoléčebný ústav Dr. Františka Kohouta.

 

Další panel je tématicky zaměřen na život v naší obci. Můžete si zde prohlédnout, jak se v Žichovicích slavily dožínky, masopust nebo s jakou slávou nastupovali místní mládenci na vojenskou službu. Naleznete zde i fotky místního ochotnického divadelního spolku, mladých sokolek, nebo žáky naší školy ve školském roce 1931-32.

 

Dalším tématem v pořadí již třetí informační tabule je Žichovický zámek (a okrajově také hrad Rabí). Na několika historických fotografiích zámku je vidět, jak se s postupem času měnila jeho tvář. Nejstarší snímek – výřez z Mapy geometrica, která vznikla v roce 1755, zobrazuje žichovické panství v době jeho největší slávy. Součástí panelu je i stručná historie Žichovického zámku od konce 16. století až po současnost.

 

Poslední kolekce fotografií z velké části pochází z rodinného archivu rodiny Klementů. Na panelu s názvem „Vápenka“ jsou zachycené všechny důležité události z více než 50leté historie firmy K.Klement. Najdete zde nejen fotografie zakladatele Karla Klementa a jeho syna Josefa, ale jsou zde k vidění i snímky z výstavby poslední kruhové pece v bývalém Československu, celkové pohledy na vápenné pece z různých časových období a ve zkrácené podobě se můžete dočíst něco o bohaté historii celé společnosti.

 

Za uchování kousku žichovické historie patří poděkování všem, kteří mi v průběhu posledních 5 let poskytli historické fotografie nebo pohlednice. Konkrétně paní Marie Stádníková, Marie Strnadová, Marie Černá, Jana Černá, Jaroslava Sucháčová a pánové Jiří Čapek, Jiří Richter, Vlastimil Málek, Jan Syřiště a Václav Bublík. Speciální poděkování patří historiku Jiřímu Novákovi, s kterým jsem konzultoval většinu doprovodných textů, a také SOA Plzeň a OÖLA Linz.

 

Informační panely jsou instalované v prostoru mezi dvěma kamennými mosty v místech, ze kterých pochází velká část publikovaných fotografií . Turisté a návštěvníci naší obce si tak mohou snadno porovnat, jak jednotlivá místa vypadala před 60 až 100 lety a jak vypadají dnes. A naši nejmladší se při cestě do školy mohou podívat, jak se žilo v Žichovicích, kdy ještě neexistovala televize, rádio a  kdy se domácí úkoly psaly inkoustem při světle petrolejové lampy.
 

 
 

Související články

 

Zámecké slavnosti 2012

OtavěnkyRádi bychom Vás jménem Obce Žichovice srdečně pozvali na třetí ročník Zámeckých slavností v Žichovicích, které se budou konat v zámeckém parku v sobotu 18. srpna 2012. Bude pro Vás připraven celodenní program pro děti i dospělé, můžete se opět těšit na bohatý výběr ze staročeských řemesel. Samozřejmostí bude též bohaté občerstvení ve stylu staročeské kuchyně, grilované speciality a nebudou chybět ani selátka na rožni. Program začíná v 10:00 a pokračuje až do pozdních nočních hodin. Vstup na akci zdarma. Těšíme se na Vás!

 
« Zpět


Diskuse: "Pohled do bohaté žichovické historie – panely plné fotografií"
Datum: Jméno: Komentář:
- Žádné komentáře -
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře